Svenska experter uppmanar till nationellt engagemang i EU:s halvledarsatsning

Under pandemin blev det tydligt hur viktiga halvledarkomponenter är för all modern teknologi. För att Sverige inte ska hamna på efterkälken i den globala konkurrensen, argumenterar åtta ledamöter från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien för att Sverige bör ta en aktiv roll i EU:s nya halvledarinitiativ, European Chips Act.

Initiativet, som introducerades av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under hösten 2021, omfattar forskning, innovation, utbildning samt uppskalning av produktionen för att stärka Europas oberoende och konkurrenskraft inom halvledarindustrin. Med en budget på 160 miljarder kronor för den första pelaren i projektet, är det en storsatsning där EU-medlemsländerna förväntas matcha med nationella medel.

Sverige, med sin starka tradition inom forskning och innovation, har goda förutsättningar att bidra till och dra nytta av detta initiativ. Expertgruppen uppmanar därför den svenska regeringen att stärka det nationella stödet för halvledarområdet genom att öka anslagen till relevanta myndigheter och akademiska institutioner.

Genom att ta en ledande position i halvledarutvecklingen kan Sverige inte bara stärka sin industri och skapa nya jobb utan även säkra sin långsiktiga välfärd och bidra till en hållbar omställning av industrin. Experterna understryker att det är brådskande att agera för att Sverige inte ska missa detta viktiga teknikskifte.

 

Läs hela artikeln här: https://www.dn.se/debatt/halvledare-styr-framtiden-och-staten-maste-ga-fore/

 


Nyheter


Svensk Elektronik Samverkar för Kritisk Elektronikförsörjning

EU:s oberoende av elektronik har identifierats som en kritisk sårbarhet. Som svar på detta har EU lanserat flera strategiska initiativ,

Årsmöte och ny styrelse för Svensk Elektronik

Den 12 juni höll Svensk Elektronik års- och vårmöte för medlemmar och inbjudna gäster. Mötet hålls på AFRY i Solna

Debatt: Elektronikindustrin går miste om värdefulla talanger

Under lång tid har Sverige haft en ledarposition i det globala innovationsracet, en roll som utmanas bland annat på grund

Nytt samarbete för en hållbar och stark svensk elektronikindustri

Produktionslyftet, innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem och branschorganisationen Svensk Elektronik går in i ett nytt samarbete för att öka ­små och medelstora elektroniktillverkares förmåga att förbättra, förnya och ställa om. Erbjudandet omfattar flera kostnadsfria insatser för tillverkare i elektronikindustrin.