Svensk Elektronik Samverkar för Kritisk Elektronikförsörjning

Svensk Elektronik har i samarbete med branschorganisationen IPC och flera andra aktörer lanserat Initiativ för kritisk elektronikförsörjning, som har presenterats för EU-kommissionen. Detta initiativ syftar till att stärka Europas kapacitet inom elektronik och säkerställa en robust försörjningskedja.

EU:s oberoende av elektronik har identifierats som en kritisk sårbarhet. Som svar på detta har EU lanserat flera strategiska initiativ, inklusive Chips Act, som utgör viktiga steg mot att förstärka regionens kapacitet inom halvledare. Svensk Elektronik arbetar aktivt med halvledarfrågan och presenterade den 17 juni förslag till en nationell strategi inom området.

Trots detta är fokus enbart på halvledare otillräckligt för att säkerställa Europas säkerhet och konkurrenskraft. En holistisk strategi som även innefattar ökad kapacitet för tillverkning av kretskort (PCB) och elektronisk montering är nödvändig. Detta stöds av en ny branschstudie som belyser vikten av att stärka Europas ekosystem för elektronik. Rapporten, som kan läsas här, betonar behovet av att minska strategiska beroenden och bygga kapaciteter för framtida välstånd och säkerhet.

Svensk Elektronik har även informerat Näringsdepartementet samt svenska ledamöter i EU-parlamentet inför EU-kommissionens möte den 27 och 28 juni. Initiativet understryker vikten av samarbete mellan privata och offentliga sektorer för att uppnå en konkurrenskraftig och motståndskraftig europeisk elektronikindustri.

Läs mer om initiativet här: Call to action for a European silicon to systems electronics manufacturing strategy


Nyheter


Nu finns Stora Elektronikdagen 2024 att se på Youtube

Stora Elektronikdagen 2024 ägde rum den 17 oktober på Tekniska Museet i Stockholm. Dagen bjöd på intressanta talare, värdefulla kunskaper

Ta chansen att delta på Elektronikmässans Konferens

Elektronikmässan Stockholm 2-3 april 2025 samlar över 150 företag som visar upp det senaste inom elektronikdesign, produktion och komponenter. Nu har vi släppt biljetterna för Elektronikmässans konferens.

Svensk Elektronik mot nästa nivå

I februari, knappt ett år efter det att hon valdes in i styrelsen för Svensk Elektronik, tog Sofia Persson Björk

Sårbarheten blottades under krisen

Som Elisabet Österlund, vd för Svensk Elektronik, understryker: vi måste agera för att stärka Europas halvledartillverkning. Med det geopolitiska läget,