Swedish Embedded Award 2016

Brett fält av årets nominerade - allt ifrån vattenrenare till elektroniska fönster och golfbollsplockare

Årets nominerade till pristävlingen Swedish Embedded Award spänner över ett ännu bredare fält än normalt. Här finns allt från ett extremt noggrant mätinstrument för forskningsvärlden till en självkörande golfbollsplockare och en energieffektiv eldriven longboard med förbluffande prestanda. Prisutdelningen äger rum på kvällen den 22 nov på Embedded Conference Scandinavia www.embeddedconference.se

Läs även mer Swedish Embedded Award 2016 hos Elektronik i  Norden
”Brett startfält för Swedish Embedded Award”  

ÅRETS NOMINERADE

Enterprise Category

Automotive platform ACU-3
Företag: Actia Nordic AB
ACU-3 är en fordonsplattform för övervakning och fjärrstyrning av till exempel bilar och lastfordon. Uppgifterna kan vara att hantera fjärrdiagnostik och -service eller ”fleet management”. Plattformen är Linux-baserad och kommunicerar via en rad kända standarder som CAN, WiFi, Ethernet etc.

ConverLight controlsystem
Företag: ChromoGenics AB med utvecklingspartner Prevas AB
ConverLight är ett fönsterglas där mängden ljus och strålningsvärme som släpps igenom kan regleras elektriskt. Det skalbara styrsystemet ConverLight controlsystem kan styra från 1 till 1 600 anslutna fönster. Fönstren kan kontrolleras manuellt, med en mobiltelefon eller dator, eller helt automatiskt baserat på information från ljus- och temperatursensorer.

Varmluftsverktyget DW 3000
Företag: Sievert AB med utvecklingspartners Elektronikkonsult AB och Realtime Embedded AB
DW 3000 är ett professionellt värmeverktyg för i första hand takarbete, golvläggning och plastsvetsning. Elektroniken styr värmetillförseln och den borstlösa fläktmotorn med en mycket hög noggrannhet. Inspänningsområdet är extremt stort och verktyget informerar bland annat om status och kvalitet för spänningsmatning och förlängningskablar. Den kompakta borstlösa motorn har gjort det möjligt att hålla formatet litet och ergonomiskt.

AmbuMan
Företag: Prevas
Plötsligt hjärtstillestånd orsakar ca15 procent av västvärldens dödsfall. Därför är det viktigt att ha realistiska träningsmetoder. AmbuMan är en träningsmiljö som kan styra upp till sex träningsdockor från ett system. Eleven kopplar med sin dator eller telefon upp sig trådlöst mot träningsdockan och kan på det sättet få upp virtuell patientinformation, eller virtuella defibrillatorer. Instruktören kan styra de olika dockorna och får efter lektionen all information från de olika användarna.

Multikanal lock-in förstärkare
Företag: SynkTek AB
Produkten är ett synkroniserat multikanal lock-in-mätsystem med 10 analoga ingångar och 5 analoga utgångar. Instrumentet används för att mäta mycket små spänningar med hög noggrannhet. Mätprincipen tillåter mätningar ner till några få nanovolt och signal/brus-förhållanden på 120 dB på en variabel frekvens. Systemet styrs över ett nätverk och ersätter ett trettiotal stora och mycket dyra instrument.

Optifuse
Företag: Enexo AB
Optifuse är en smart uppkopplad säkringshållare för vanliga porslinssäkringar. Hållaren innehåller elektronik för strömmätning, relä för att bryta strömmen och ZigBee-radio för kommunikation med övervakningssystem. På det här sättet kan en användare lätt och säkert mäta och fjärrstyra värme och varmvatten, utan behov av ändringar i de fasta installationerna.

Student Category

Mixern Märtha
Högskola: Agstu
Ljudmixern kan hantera ett godtyckligt antal analoga ingångar och utgångar, som samplas och återskapas med ca 100 kHz per kanal. Kommunikationen mellan ingång och utgång sker via Gigabit Ethernet, vilket gör att avståndet mellan ingång och utgång kan vara mycket långt, utan att påverka ljudkvaliteten. Mixningen sker via pekskärm eller fysiska motorstyrda MIDI-konsoler.

Skapandet av kallplasma för jonisering av luft
Högskola: Högskolan i Halmstad
Antibiotikaresistenta bakterier blir allt vanligare och det behövs nya metoder för att desinficera sår och infektioner. Ett sätt är att använda joniserad luft, som blåses mot önskat område. Här används högspänningsurladdningar, även kallat kallplasma, för att jonisera luft och en elektronisk styrutrustning för att kontrollera processen. En touchdisplay används för att ge kommandon och övervaka processen.

EVAM System
Högskola: KTH
Utryckningsfordon riskerar ofta att fastna i tät trafik, då de inte uppmärksammas i tid. Med EVAM System kommer varningsmeddelanden mycket tidigare, via bilarnas ljudsystem. Systemet, som installeras i utryckningsfordonet, skickar varningsmeddelande till bilar i närområdet och spelas upp i ljudsystemet oberoende av inställning. Inget behöver installeras i de civila bilarna.

Poki
Högskola: KTH
Poki är ett automatiskt system för att samla upp golfbollar på en driving range. Idag plockas bollarna upp manuellt med en golfbil och upplockningsdiskar, vilket är dyrt och störande. Poki är elektrisk och midjestyrd och navigerar med hjälp av högprecisions-GPS, vilket ger en noggrannhet på ca 2 cm. Rutten programmeras på datorn och kan optimeras när som helst. Poki har också kompletterats med en inbyggd gräsklippare.

Sunwell
Högskola: Högskolan i Halmstad
Solens UV-strålning kan användas för att rena dricksvatten från bakterier, parasiter och virus. Mängden UV-strålning är som högst runt ekvatorn, där också problemet med förorenat dricksvatten är som störst. Allt som behövs är rinnande vatten. Styrsystemet drivs av en solcell.

Last Mile Vehicle – Power Board Kit
Högskola: Högskolan i Halmstad
Produkten är ett elektriskt drivkit för longboards. Den är baserad på vektorstyrning av BLDC-motorer och fungerar i princip med vilken BLDC-motor som helst. Styrningen klarar farthållning och generativbroms och kitet har testats för EMC-kompatibilitet. Drivkitet är framtaget för att demonstrera användbara elfordon med en prislapp under 10 000 kronor.


Nyheter


Säkerhetspolisen informerar om rysk teknikanskaffning

Produkter och teknik från Sverige vidare-exporteras till bolag och andra aktörer inom rysk krigsmaterielindustri eller med annan koppling till ryska

Nu är handboken här!

Det krävs mycket för att hålla sig uppdaterad, förstå och kunna hantera nya krav på säkerhet när det gäller utveckling

Framtidsvalet – Elektronikbranschen är viktig!

Svensk Elektronik samarbetar med Framtidsvalet (www.framtidsvalet.se/) i syfte att säkerställa kompetens inom branschen på lång sikt. Vi vänder oss nu

Fullsatt handbokskurs hos AFRY

Maria Månsson, en av kursledarna på vår populära elektronikhandbokskurs framför följande: ”Fullt hus och fullt ös på kursen i Smartare