Vilket år 2015!

Snart är det jul igen… Eller hur var det nu? Började inte hösten precis? Som vanligt har året flugit iväg, men oj vad mycket som hänt om man backar bandet. Kort sagt kan man säga att Svensk Elektronik stått upp för branschen.

Vi har under året kritiserat förslaget på ny kemikalieskatt på elektronik, som vi menar skulle vara direkt hämmande för konkurrenskraften hos företagen. Förslaget är fortfarande under arbete och vi är fortsatt aktiva i frågan.

Årets Direktivsdag samlade många, där vi hade experter på plats som talade om REACH, RoHS, WEEE 2, EMC, Ekodesign och även belyste frågor kring konfliktmineraler. Svensk Elektronik agerar och påverkar för att på olika sätt ta tillvara branschens intressen. Vi träffar beslutsfattare i många sammanhang.

Visste du att vi även löpande agerat och försvarat rimliga betalningstider? Får ni krav om längre än 30 dagars betalningstid, så har vi som ni vet ett brev som vi kan skicka ut från Svensk Elektronik där vi påtalar att långa betalningstider ger en farlig dominoeffekt som inte gynnar någon. Leverantörer ska inte tvingas vara bank.

Affärer och kunskap är som alltid i fokus, inte minst på våra arrangemang Stora Elektronikdagen, Embedded Conference Scandinavia och Swedish Embedded Award. Med affärer och innovationskraft i sikte, är vi också med och driver VINNOVAs mångmiljonsatsning Smartare Elektroniksystem, och är även engagerade i programmet IoT Sverige.

Allt detta sammanfattade vi den 3 december på årets höstmöte, där vi bland annat presenterade resultatet av vår medlemsenkät och hur vi ska göra mer nytta för våra medlemmar och branschen som helhet. En höjdpunkt var Business Swedens presentation av rapporten ”Därför tillverkar vi i Sverige”. Denna rapport lyfter fram att företag flyttar sin tillverkning till Sverige, för att det är mest konkurrenskraftigt. Rapporten kan du som medlem ladda ner här. Efter mötet gavs självklart tid för mingel och middag.


Nyheter


Svensk Elektronik medverkar i programråd för yrkesutgång elektronikproduktion i Mölndal

Några av de företag i närområdet som ser behovet av elektronikutbildning på gymnasiet är Alltronic AB, Altus AB, Aros electronics

Remissyttrande – Vikten av att betalningar sker inom rimlig tid

EU-kommissionen vill ta krafttag för att få stora företag att betala sina fakturor inom rimlig tid, samt har även tankar

Debattartikel: Sverige halkar efter när EU satsar på framtidens elektronik

Sverige befinner sig i ett krävt ekonomiskt läge som kräver prioriteringar. För att behålla landets konkurrenskraft, öka säkerheten och klara

Teknikföretagens arbete med frågan om export av jordartsmetaller

Hanteringen av EU:s s.k. strategiska beroenden är en helt central del av det arbete som Teknikföretagen bedriver inom ramen för