Ny skatt kritiseras av Svensk Elektronik

Hotar att hämma tillväxt utan att förbättra miljön.

Det är viktigt för branschen att agera och påverka i denna fråga. Svensk Elektronik har därför lämnat ett yttrande på förslaget till regeringen.

Förslaget på kemikalieskatt på viss elektronik (SOU 2015:30) riskerar att drabba tillväxt och innovationskraft i Sverige utan att leda till önskade miljöförbättringar. Det är viktigt för branschen att agera och påverka i denna fråga. Svensk Elektronik har därför lämnat ett yttrande på förslaget till regeringen.

Elektronikindustrin i Sverige jobbar redan hårt med miljöfrågorna och vill fortsätta att bidra till en bättre och säkrare miljö, men skatteförslaget som lagts hotar att ge sänkt konkurrenskraft snarare än bättre miljö. Det är mycket viktigt med harmonisering och samverkan inom EU, på det sättet kan vi nå bättre resultat i en allt mer globaliserad värld. Straffskatten riskerar snarare att hindra utvecklingen av innovativa lösningar på våra globala utmaningar där elektroniksystemen ofta är en avgörande faktor.

Remissvaret i korthet:

  • Skatten slår brett mot svensk industri
  • Svårt att kontrollera och drabbar små och medelstora företag extra hårt
  • Skatten leder inte till minskade kemikalieutsläpp – Forskning behövs för att hitta säkra ersättningsämnen
  • Den föreslagna straffskatten på elektronik riskerar att bromsa den innovationskraft och snabba utveckling som både kan ge oss framtidens hållbara lösningar och samtidigt generera nya exportinkomster till Sverige.

Förslaget diskuterades och kommenterades även på Svensk Elektroniks Direktivsdag den 20 maj och på årsmötet 21 maj.


Nyheter


Svensk Elektronik Samverkar för Kritisk Elektronikförsörjning

EU:s oberoende av elektronik har identifierats som en kritisk sårbarhet. Som svar på detta har EU lanserat flera strategiska initiativ,

Årsmöte och ny styrelse för Svensk Elektronik

Den 12 juni höll Svensk Elektronik års- och vårmöte för medlemmar och inbjudna gäster. Mötet hålls på AFRY i Solna

Debatt: Elektronikindustrin går miste om värdefulla talanger

Under lång tid har Sverige haft en ledarposition i det globala innovationsracet, en roll som utmanas bland annat på grund

Nytt samarbete för en hållbar och stark svensk elektronikindustri

Produktionslyftet, innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem och branschorganisationen Svensk Elektronik går in i ett nytt samarbete för att öka ­små och medelstora elektroniktillverkares förmåga att förbättra, förnya och ställa om. Erbjudandet omfattar flera kostnadsfria insatser för tillverkare i elektronikindustrin.