Pressmeddelande: Kö-dödare vinner Swedish Embedded Award – storslam för västkusten när tre priser delades ut

Fyra studenter från Högskolan i Halmstad vinner Swedish Embedded Award i studentkategorin. Med stöd från fordonsindustrin har de utvecklat ett system för jämnare trafikrytm i tät trafik. Resultatet blir lugnare trafik med färre inbromsningar och ökad kapacitet samt lägre bränsleförbrukning. Priset delades ut under Embedded Conference Scandinavia 2011 i samband med Tekniska Mässan som pågår på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Det nya systemet som studenterna från Halmstad utvecklat heter Cooperative Adaptive Cruise Control (CACC). Som namnet antyder handlar det om ett system där fordon kommunicerar med varandra för att därigenom anpassa fordonets egen fart, acceleration och inbromsningar. Systemet ger positiva effekter i trafiken även om inte alla fordon utrustats med CACC.
– Redan med ett relativt fåtal bilar utrustade med CACC ska systemet ge positiva effekter för trafiken, förklarar Johan Nordin, ordförande i jury för Swedish Embedded Award. Med tanke på ständigt ökande trafik, högt tempo och krav på lägre förbrukning är systemet mycket intressant inför framtiden. Det är roligt att se studentbidrag med så goda kommersiella möjligheter.

Årets vinnare i kategori Enterprise, bästa företagsinnovation, gick även det till Halmstad. Comfort Audio AB tilldelas priset för en digital minimottagare för hörapparater. Det är den första i världen i sitt slag och förbättrar väsentligt både ljudkvalitet och hörupplevelese. Den lilla mottagaren väger endast ett gram och ska ge ett renare och klarare ljud.
– Försämrad hörsel är ett stort problem för den som drabbas och lösningar som Comfort Audios nya digitala mottagare kan bidra till bättre livskvalitet för många människor i samhället, berättar Johan Nordin. Embedded Technology har mycket att erbjuda det medicinska området.

Slutligen delades även Swedish Embedded Award ut i kategorin micro/nano. Här stod företaget Gloi AB från Mölndal som vinnare för en produkt som mäter de små vinklar som fordonshjulen kräver för att minimera slitaget på däck.
– Normalt används stora och dyra mätutrustningar för detta, säger Johan Nordin. Med den här innovativa lösningen räcker det med en vanlig iPad eller till och med iPhone. Utrustningen är enkel och visar att embedded technology kan ge betydligt enklare och mer användarvänliga lösningar i framtiden. Årets tre pristagare kommer alla från västkusten och visar tydligt hur etablerad utvecklingen av embedded technology blivit i den här delen av landet. Vi hoppas att fler regioner ser möjligheterna som tekniken erbjuder och följer efter.

Swedish Embedded Award delas ut av Branschorganisationen Svensk Elektronik – sektionen för Embedded Technology, KK-stiftelsen med konsortierna teknIQ – expertkompetens intelligenta produkter samt minST – expertkompetens mikro/nano systemteknik, i samarbete med tidningen Elektronik i Norden och Tekniska Mässan.

Johan Nordin, ordf
Embedded Technology
Branschorg. Svensk Elektronik
johan.nordin@recab.se
Mobil: 070-844 99 54

Björn Lindforss, projektledare
Tekniska Mässan
bjorn.lindforss@stofair.se
Mobil: 070-789 44 48

Roger Blomqvist, pressansvarig
Tekniska Mässan
roger.blomqvist@informedia.se
Mobil: 070-550 94 10

www.tekniskamassan.se

Pristagarna:
Comfort Audio AB, Halmstad
Comfort Digisystem Reciever DT10August Pansell, august.pansell@comfortaudio.com, 035-260 16 00

Högskolan i Halmstad
Cooperative Adaptive Cruise Control (CACC)
Mattias Bjäde, matbja08@student.hh.seSpencer Mak, spemak08@student.hh.se
Johan Andersson, johan.l.andersson@gmail.com
Fredrik Bergh, berghf@gmail.com

Gloi AB, Mölndal
Alisensor Wheel
Nils Andersson, nils@gloi.se, 0705-624 411


Nyheter


Möjlighet att resa till Korea Eureka day 2023

Korea Eureka Day är ett evenemang som syftar till att utöka det internationella tekniksamarbetsnätverket mellan Korea och Europa och att identifiera internationella gemensamma forskningspartners och samarbetsprojekt mellan global akademi och industri. Nu har SME möjlighet att söka resebidrag till eventet via Vinnova.

Vilka blir effekterna av Kinas begränsningar vid export av Germanium och Gallium?

Vi gör nu en uppföljning efter vår debattartikel i SvD (2023-07-23) om hur Kinas kommande exportbegränsningar blir ett allt större

Call For Papers ECS 2024

ECS will offer selected speakers who will cover important trends and key areas of embedded applications and technologies. The conference

Debatt: Kinas exportbegränsningar bör vara topprioritet

Kina dominerar utbudet av en rad viktiga jordartsmetaller, såväl som andra material som krävs för omställningen till miljövänlig och förnybar