Svensk Elektronik ryter till mot kemikalieskatten

Åter igen riktar Svensk Elektronik stark kritik mot kemikalieskatten. Varför ha en skatt på den elektronik som ska driva svensk industri framåt? - och nu vilja öka den!

Regeringens nya förslag på höjd skatt får stark kritik i Svensk Elektroniks remissvar. Våra medlemmar är till stor del små och medelstora företag och denna skatt innebär en oproportionerligt stor administrativ börda, utan att ge påvisbart bättre miljö. Istället för att höja skatten anser vi att skatten snarast bör avskaffas. Den är ineffektiv, krånglig och skadar svensk konkurrenskraft.

Syftet med skatten sägs vara att förbättra miljön, men det är svårt att påvisa miljöeffekterna om man synar det i sömmarna. Skatten kan till och med driva åt rakt motsatt håll. Eftersom det är varans vikt som avgör vilken skatt som tas ut, får t ex en produkt med metallkapsling högre skatt än om den hade plastkapsling. Metall krävs ofta i industriella sammanhang för att klara andra krav och metall går att återvinna helt. Plast innehåller mycket mer av oönskade kemikalier. Detta är bara en av många aspekter på hur skatten är ineffektiv.

Sammantaget är skatten lite som att ”sälja smöret och tappa pengarna”.

Det här våra synpunkter i sammanfattning:

  • Istället för att höja skatten anser vi att skatten snarast bör avskaffas. Den är ineffektiv och skadar svensk konkurrenskraft.
  • Arbete mot farliga kemikalier bör ske på EU-nivå och inom de direktiv och förordningar som hanterar dessa frågor som REACH och RoHS.
  • Innan beslut fattas om att behålla och höja skatten, måste detta beslut föregås av en konsekvensanalys och en redovisning av de effekter som hittills har uppnåtts. Den konsekvensanalys som gjordes inför införandet av skatten var undermålig vilket vi tillsammans med många andra har påvisat.
  • Om skatten inte avskaffas föreslår vi följande ändringar:
    • Undantaget för privatimport genom e-handel tas bort.
    • Omfattningen ändras så att den industriella användningen av elektronik undantas.

Du kan läsa remissvaret i sin helhet här.


Nyheter


Svensk Elektronik medverkar i programråd för yrkesutgång elektronikproduktion i Mölndal

Några av de företag i närområdet som ser behovet av elektronikutbildning på gymnasiet är Alltronic AB, Altus AB, Aros electronics

Remissyttrande – Vikten av att betalningar sker inom rimlig tid

EU-kommissionen vill ta krafttag för att få stora företag att betala sina fakturor inom rimlig tid, samt har även tankar

Debattartikel: Sverige halkar efter när EU satsar på framtidens elektronik

Sverige befinner sig i ett krävt ekonomiskt läge som kräver prioriteringar. För att behålla landets konkurrenskraft, öka säkerheten och klara

Teknikföretagens arbete med frågan om export av jordartsmetaller

Hanteringen av EU:s s.k. strategiska beroenden är en helt central del av det arbete som Teknikföretagen bedriver inom ramen för