Svensk Elektronik ryter till mot kemikalieskatten

Åter igen riktar Svensk Elektronik stark kritik mot kemikalieskatten. Varför ha en skatt på den elektronik som ska driva svensk industri framåt? - och nu vilja öka den!

Regeringens nya förslag på höjd skatt får stark kritik i Svensk Elektroniks remissvar. Våra medlemmar är till stor del små och medelstora företag och denna skatt innebär en oproportionerligt stor administrativ börda, utan att ge påvisbart bättre miljö. Istället för att höja skatten anser vi att skatten snarast bör avskaffas. Den är ineffektiv, krånglig och skadar svensk konkurrenskraft.

Syftet med skatten sägs vara att förbättra miljön, men det är svårt att påvisa miljöeffekterna om man synar det i sömmarna. Skatten kan till och med driva åt rakt motsatt håll. Eftersom det är varans vikt som avgör vilken skatt som tas ut, får t ex en produkt med metallkapsling högre skatt än om den hade plastkapsling. Metall krävs ofta i industriella sammanhang för att klara andra krav och metall går att återvinna helt. Plast innehåller mycket mer av oönskade kemikalier. Detta är bara en av många aspekter på hur skatten är ineffektiv.

Sammantaget är skatten lite som att ”sälja smöret och tappa pengarna”.

Det här våra synpunkter i sammanfattning:

  • Istället för att höja skatten anser vi att skatten snarast bör avskaffas. Den är ineffektiv och skadar svensk konkurrenskraft.
  • Arbete mot farliga kemikalier bör ske på EU-nivå och inom de direktiv och förordningar som hanterar dessa frågor som REACH och RoHS.
  • Innan beslut fattas om att behålla och höja skatten, måste detta beslut föregås av en konsekvensanalys och en redovisning av de effekter som hittills har uppnåtts. Den konsekvensanalys som gjordes inför införandet av skatten var undermålig vilket vi tillsammans med många andra har påvisat.
  • Om skatten inte avskaffas föreslår vi följande ändringar:
    • Undantaget för privatimport genom e-handel tas bort.
    • Omfattningen ändras så att den industriella användningen av elektronik undantas.

Du kan läsa remissvaret i sin helhet här.


Nyheter


Svensk Elektronik Samverkar för Kritisk Elektronikförsörjning

EU:s oberoende av elektronik har identifierats som en kritisk sårbarhet. Som svar på detta har EU lanserat flera strategiska initiativ,

Årsmöte och ny styrelse för Svensk Elektronik

Den 12 juni höll Svensk Elektronik års- och vårmöte för medlemmar och inbjudna gäster. Mötet hålls på AFRY i Solna

Debatt: Elektronikindustrin går miste om värdefulla talanger

Under lång tid har Sverige haft en ledarposition i det globala innovationsracet, en roll som utmanas bland annat på grund

Nytt samarbete för en hållbar och stark svensk elektronikindustri

Produktionslyftet, innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem och branschorganisationen Svensk Elektronik går in i ett nytt samarbete för att öka ­små och medelstora elektroniktillverkares förmåga att förbättra, förnya och ställa om. Erbjudandet omfattar flera kostnadsfria insatser för tillverkare i elektronikindustrin.