2025.03.27

Svensk Elektronik i Magasin t: om vikten av en plattform för halvledar-Sverige

Halvledare är ett av världens mest avgörande produktområden och både EU och USA satsar nu på att bygga upp egen kompetens, men experter anser att Europa måste investera betydligt mer för att behålla sin konkurrenskraft. Magasin t: har följt frågan, intervjuat experter och besökt världens ledande centrum för halvledartillverkning.

Halvledare har blivit ett av världens mest strategiska produktområden – avgörande för allt från elektronik till fordonsindustrin. Under pandemin blottades de globala leveranskedjornas sårbarhet, vilket fick både EU och USA att satsa på att bygga upp egen kompetens och tillverkning. I detta geopolitiskt laddade landskap väcks frågan: hur står sig Sverige?

Magasin t: har i en serie reportage belyst halvledarindustrins betydelse för den globala ekonomin. I det senaste reportaget har redaktionen intervjuat branschföreträdare och experter, både i Sverige och internationellt – inklusive ett besök i Taiwan, världens centrum för halvledartillverkning med företaget TSMC i spetsen.

Flera röster i branschen uttrycker oro över att Sverige riskerar att halka efter, och att det krävs större satsningar och bättre samordning. Elisabet Österlund, generalsekreterare för Svensk Elektronik, säger att det hittills ”har saknats en plattform för halvledar-Sverige – det har spretat för mycket tidigare.”

Som svar på detta har initiativet Semicon Sweden nyligen lanserats – en nationell plattform som samlar industriföretag, startups, forskningsinstitut, akademi och organisationer. Målet är att stärka Sveriges position inom halvledare och skapa en grund för långsiktig innovation. Initiativet delfinansieras av EU.

Elisabet Österlund understryker vikten av att bygga upp kompetensen i Sverige från grunden:

För om vi inte har kunskapen i Sverige kommer inte globala industriföretag att driva sin forsknings- och utvecklingsverksamhet här och vi kommer inte att få investeringar hit.

Sverige är ännu långt ifrån att kunna mäta sig med Taiwan – men det finns potential. För att ta steget krävs dock inte bara ambitioner, utan också tydliga prioriteringar och mer ekonomiskt stöd, både nationellt och genom gemensamma europeiska satsningar.

Läs hela artikeln här: https://t.teknikforetagen.se/forskning-innovation/sverige-pa-startblocken-i-varldens-halvledarrace/